Avlusing, ikke bare for laks
«Fikk du debugget koden?» spurte en kollega. «Joda, jeg fant noen bugs», svarte jeg. Men de engelske ordene debugger og bug klinger dårlig på norsk. Heldigvis finnes det to ord som kan brukes i stedet, nemlig ‘avluser’ og ‘lus’. Ordene leder tanken mot ekle kryp som må fjernes for enhver pris. På samme måte som hodelus fjernes med å finkjemme håret med en lusekam, så fjernes programlus ved å finkjemme programkoden med en avluser.

‘Avluser’ og ‘lus’ er ikke nye oversettelser jeg har funnet på for debugger og bug. Dette er ord som tidligere har blitt flittig brukt som fagtermer innen datateknologi. Et søk i Nasjonalbibliotekets arkiver viser at ordene ble mest brukt på 70- og 80-tallet. Boken Innføring i EDB, utgitt av Norsk Regnesental i 1970, er det tidligste eksempelet jeg fant der termen ‘avlusing’ er benyttet:
Hver gang den [kompilatoren] kommer til en syntaktisk feil, skriver den dessuten en melding om dette. Ved hjelp av disse meldingene kan vi senere foreta retting av våre programkort, og denne slags program-retting kalles blant programmører “debugging” eller avlusing av program.
Utover 90-tallet så forsvinner avluser og lus sakte men sikkert fra fagbøker og -artikler. Hovedgrunnen til dette er mest sannsynlig at engelsk får større og større påvirkingskraft etterhvert som Internett blir hovedkilden til kunnskap om programmering og datateknologi. På 2000-tallet er fagtermene utelukkende brukt i sammenheng med laks og oppdrettsnæring.

Det at lus er så allment kjent og dagligdags problem betyr at det finnes mange relaterte ord og begreper vi kan bruke for å metaforisk beskrive programfeil og feilretting. Tenk deg at kollegaen din utbryter: «Koden din trenger en skikkelig lusekur, den er jo befengt med lus!». Du vil ikke være i tvil om hva hun mener. Eller hvis sjefen sier: «Vi må akseptere at det er noen lus i applikasjonen, eller så klarer vi aldri å få den rullet ut til tidsfristen.»
Vi kan også snakke om lusebekjempelse hvis vi må ta et skikkelig krafttak for å fikse opp i en kodebase. Da må vi kverke, knuse og ta knekken på lusene. Hvis ikke, så tar lusene til slutt helt overhånd og vi har en luseinvasjon!
Så neste gang du tenker på å debugge programkoden din, avlus den i stedet! Og kanskje, hvis du er dyktig, så klarer du å bli kvitt alle lusene.